5 υδραυλικές εργασίες που μπορείς να κάνεις μόνος σου!

Τα υδραυλικά του σπιτιού είναι από τα πρώτα και βασικότερα πράγματα που φτιάχνουμε, προσέχουμε και συντηρούμε σωστά, αφού επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας και την ποιότητα ζωής μας μέσα στο σπίτι. Επιπλέον, οι υδραυλικές βλάβες αν αγνοηθούν, είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές που είναι δύσκολο να διορθωθούν κα απαιτούν πολύ χρόνο και αρκετό χρήμα!

Για τον λόγο αυτό, συνήθως εμπιστευόμαστε τέτοιου είδους εργασίες, στα χέρια ενός έμπειρου υδραυλικού που μπορεί να διορθώσει τη ζημιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή είναι και η καλύτερη τακτική, αφού η άγνοιά μας μπορεί αντί να διορθώσει το πρόβλημα, να το κάνει ακόμα χειρότερο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες υδραυλικές εργασίες και μερεμέτια που μπορούν να φτιαχτούν χωρίς τη γνώση ενός ειδικού. Σήκωσε τα μανίκια, πάρε τα εργαλεία σου και πάμε να δούμε 5 μερεμέτια που μπορείς να κάνεις μόνος σου στα υδραυλικά του σπιτιού!

1. Άλλαξε την μπαταρία του μπάνιου

Ίσως από τις πιο εύκολες και απλές δουλειές που μπορείς να κάνεις μόνος σου είναι να αλλάξεις την μπαταρία του μπάνιου. Ο χρόνος που θα σου πάρει είναι περίπου 10 λεπτά και δεν χρειάζεται καμία τεχνική γνώση. Πάρε την νέα μπαταρία που θέλεις να τοποθετήσεις, ένα υδραυλικό κλειδί, απομόνωσε την παροχή νερού στο μπάνιο και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις! Αφού ξεβιδώσεις την μπαταρία και την απομακρύνεις από τις σωληνώσεις, αφαιρείς το κομμάτι του σπιράλ και του τηλεφώνου (εκτός αν πρόκειται να τα αλλάξεις και αυτά).

Τοποθετείς την νέα μπαταρία, συνδέοντας τις σωληνώσεις για παροχή κρύου και ζεστού νερού αντίστοιχα, τοποθετείς το σπιράλ με την μπαταρία, επαναφέρεις την παροχή νερού και όλα είναι έτοιμα!

2. Αντικατέστησε την βρύση στο μπαλκόνι

Άλλη μια δουλειά που μπορείς να κάνεις εύκολα και γρήγορα στο σπίτι χωρίς να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού! Στο εμπόριο μπορείς να βρεις πολύ καλές βρύσες εξωτερικών χώρων που αντέχουν στον πάγο και τα άλλα καιρικά φαινόμενα. Και εδώ το πρώτο βήμα είναι να κλείσεις την παροχή του νερού, αυτή τη φορά από τον γενικό διακόπτη. Στη συνέχεια άφησε τη βρύση ανοιχτή ώστε να φύγει όλο το νερό που έχει μείνει μέσα και να μπορέσεις να ξεκινήσεις τις εργασίες.

Με τη βοήθεια ενός υδραυλικού κάβουρα αποσύνδεσε την παλιά βρύση και ετοίμασε την καινούρια για την σύνδεση. Προκειμένου η σύνδεση της νέας βρύσης με τον σωλήνα να γίνει πιο εύκολα, τύλιξε τις σπείρες της με ένα ειδικό υλικό που λέγεται τεφλόν (μπορείς να το βρεις στο εμπόριο). Στη συνέχεια, σύνδεσε τη νέα βρύση με τα χέρια σου και για το τελείωμα χρησιμοποίησε τον κάβουρα. Άνοιξε τον διακόπτη και τελείωσες!

3. Αντικατάσταση φλοτέρ/καζανάκι

Ας πάμε σε κάτι πιο απαιτητικό! Η βλάβη στο καζανάκι είναι κάτι που μπορεί αρχικά να αγνοήσουμε, είναι ικανή όμως να μας στοιχήσει ακριβά στον επόμενο λογαριασμό αν δεν την διορθώσουμε εγκαίρως. Για την συγκεκριμένη δουλειά θα χρειαστεί να βάλεις όλη σου την τέχνη και την προσοχή για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αρχικά απομόνωσε την παροχή νερού και βγάλε το πάνω μέρος από το καζανάκι.

Στη συνέχεια, άδειασε όλο το νερό που έχει μείνει στο καζανάκι και αποσύνδεσε το σπιράλ από το φλοτέρ, ώστε να το αφαιρέσεις. Στη συνέχεια, τοποθέτησε στη θέση του το νέο φλοτέρ και ξανασύνδεσε σε αυτό το σπιράλ. Βάλε το καπάκι στο καζανάκι και άνοιξε την παροχή νερού.

Σου φαίνεται δύσκολο; Δες αναλυτικά τα βήματα!

4. Αλλαγή στο φίλτρο ροής του νερού

Εντάξει ας περάσουμε σε κάτι πολύ πιο εύκολο, αλλά σίγουρα εξίσου χρήσιμο με τα προηγούμενα. Ο λόγος που το αναφέρουμε δεν είναι επειδή είναι απαιτητική η διαδικασία για την αλλαγή του φίλτρου ροής του νερού στον νιπτήρα ή στον νεροχύτη, αλλά επειδή είναι κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε να κάνουμε. Ωστόσο, αυτή η μικρή εργασία είναι σημαντική πρώτα απ’ όλα για λόγους υγιεινής, αφού η καθαριότητα του φίλτρου επηρεάζει την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούμε.

Επιπλέον, συχνά μπορεί να παρατηρήσουμε ότι η ποσότητα του νερού έχει μειωθεί, γεγονός που σημαίνει ότι το φίλτρο χρειάζεται αλλαγή. Το μόνο που θα χρειαστείς για να ξεβιδώσεις το παλιό φίλτρο και να βιδώσεις το καινούριο είναι ένα γαλλικό κλειδί και μόλις 5 λεπτά από τον χρόνο σου!

5. Απόφραξη στο σιφόνι του νιπτήρα

Αυτή είναι μια δουλειά που μπορεί να έχεις ήδη κάνει πολλές φορές, αφού είναι πολύ συχνό τα σιφόνια να γεμίζουν σκουπιδάκια και να φράζουν τον νιπτήρα σου. Η απομάκρυνσή τους είναι αρκετά εύκολη υπόθεση και μπορείς να την πετύχεις είτε με μια τρόμπα απόφραξης ή και με ένα απλό σύρμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστεί να διακόψεις την παροχή νερού για να κάνεις αυτό που χρειάζεσαι. Απλά αφαιρείς το πάνω μέρος που καλύπτει την βαλβίδα του νιπτήρα και καθαρίζουμε τον σωλήνα του σιφονιού από ό,τι βρωμιά υπάρχει (τρίχες, λίπη κλπ.).

Μπορεί Επίσης Να Σας Αρέσουν