Τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις πιο απλές και ταυτόχρονα από τις πιο αποδοτικές συσκευές που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια. Τόσο το κόστος όσο και η διαδικασία εγκατάστασης δεν αποτελούν δύσκολη υπόθεση, κυρίως αν αναλογιστούμε το κέρδος που έχουμε τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες συνιστώνται σε κτήρια και περιοχές που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια. Οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα, μας επιτρέπουν να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα, ενώ παράλληλα, μειώνουμε σημαντικά το διοξείδιο του άνθρακα και προστατεύουμε το περιβάλλον.

Εγκατάσταση Ηλιακού Θερμοσίφωνα

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από τους ηλιακούς συλλέκτες, τις πλάκες απορρόφησης της θερμότητας, τη δεξαμενή όπου γίνεται η αποθήκευση νερού και το δίκτυο σωληνώσεων υδρορροής.

Τους ηλιακούς θερμοσίφωνες μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο είδη:

  1. Τους ηλιακούς θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος οι οποίοι ζεσταίνουν απευθείας το νερό και είναι πιο οικονομικοί. Ωστόσο, επειδή δεν δέχονται αντιψυκτικά, συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  2. Τους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος, οι οποίοι ζεσταίνουν το νερό χρησιμοποιώντας εναλλακτική θερμότητα και αντίθετα με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος, είναι πιο ανθεκτικοί σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι σημαντικό να δοθεί μεγάλη προσοχή στο σημείο τοποθέτησης ώστε να είναι εκτεθειμένος στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα. Αν και ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα ακολουθώντας τις οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης, είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε έναν έμπειρο υδραυλικό που θα επιλέξει το καλύτερο σημείο και θα κάνει την εγκατάσταση σωστά και με ασφάλεια, εξασφαλίζοντάς σας την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε όποιον το επιλέξει, εφόσον τοποθετηθεί σωστά.

  1. Πρώτα απ’ όλα οι σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν εξελιγμένη και αξιόπιστη τεχνολογία που τους προσφέρει υψηλή απόδοση αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον πολλές αξιόπιστες και αξιόλογες εταιρείες που έχουν εξελιχθεί και δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια.
  2. Παράλληλα με την εξελιγμένη τεχνολογία και την παρατεταμένη διάρκεια ζωής, ένα σημαντικό πλεονέκτημα, είναι η εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Ο χρόνος εγκατάστασης δεν ξεπερνάει τις 3 ώρες και όπως αναφέραμε και παραπάνω, η εγκατάσταση από έναν επαγγελματία τεχνικό συμβάλλει στην μέγιστη δυνατή απόδοσή του.
  3. Υπολογίζεται ότι μια μεσαία ελληνική οικογένεια, έχει κάνει απόσβεση του ηλιακού θερμοσίφωνα μέσα σε 4 χρόνια, δεδομένου ότι γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι γεγονός, ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας, μπορεί να μειώσει την χρήση του ηλεκτρικού σε λιγότερο από 3 μήνες τον χρόνο (οι οποίοι είναι κυρίως οι χειμερινοί και αφορούν τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και η ηλιοφάνεια περιορισμένη).
  4. Η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα, προσφέρει πλήρη ανεξαρτησία από το δίκτυο ηλεκτροδότησης ή τη χρήση καυσίμου (πχ φυσικό αέριο) και εν μέρει από τις καιρικές συνθήκες, αφού μπορεί να κρατήσει ζεστό το νερό ακόμα και σε ημέρες που έχει συννεφιά ή κακοκαιρία.
  5. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τρόπους θέρμανσης νερού, ο ηλιακός θερμοσίφωνας θεωρείται ότι έχει την υψηλότερη απόδοση, αφού κατά την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε θερμική, οι απώλειες είναι πολύ μικρή. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου το 80% της ηλιακής ενέργειας που συλλέγεται μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, γεγονός που περιορίζει το ποσοστό απώλειας στο 20%, που είναι ιδιαίτερα χαμηλό, κυρίως αν σκεφτούμε ότι η ηλιακή ενέργεια είναι αστείρευτη και δωρεάν.
  6. Πέραν από τα προσωπικά οφέλη που απολαμβάνουμε από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, υπάρχουν και συλλογικά οφέλη. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την θέρμανση του νερού απελευθερώνει μεγάλα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα. Με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι η ηλιακή, συμβάλλουμε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και καλλιεργούμε οικολογική συνείδηση σε εμάς και τους γύρω μας.

Μπορεί Επίσης Να Σας Αρέσουν