Σπιτικό μπέργκερ: Πως να το φτιάξεις μόνος σε 30′

To μπέργκερ έχει από καιρό μπει στη ζωή μας. Το έχουμε αγκαλιάσει τόσο πολύ, που τώρα θέλουμε να το φτιάχνουμε και σπίτι μας! Και γιατί όχι άλλωστε, αφού πολλοί από εμάς βλέπουμε με καχυποψία το μπιφτέκι που σερβίρουν «έξω» και τρώμε μόνο από επιλεγμένα μαγαζιά! Μπεργκεράδικα αξιόπιστα και ελεγμένα για την ποιότητα των υλικών και την ποιότητά τους. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην κουζίνα σου! Φαντάσου να μπει ο φίλος/σύζυγος/φίλοι σου στο σπίτι, και να τους υποδεχτεί η λαχταριστή μυρωδιά από ένα φρεσκοψημένο σπιτικό μπέργκερ και μία παγωμένη μπίρα! Λατρεία…πάμε να δούμε τα μικρά μυστικά, που θα κάνουν και τη γεύση του μπέργκερ σου ανεπανάληπτη!

Ο κιμάς και τα κάλλη του

κιμάς για μπέργκερ

Ο κιμάς που θα διαλέξεις για το σπιτικό μπέργκερ σου δεν πρέπει να είναι η συνηθισμένη, ξενέρωτη επιλογή ενός κρέατος χωρίς λίπος. Το μπέργκερ θέλει το κρέας να έχει λιπάκια και πιασιματάκια, προκειμένου να παραμείνει ζουμερό και στέρεο! Οπότε ζήτησε καλύτερα μοσχαρίσια λάπα από το χασάπη και πες του να έχει και παραπάνω λίπος από το συνηθισμένο! Επίσης ζήτησέ του να τον περάσει μία φορά από τη μηχανή. Όχι δύο – για να φτιάξουμε το μπιφτέκι για το σπιτικό μπέργκερ μας, θέλουμε ο κιμάς μας να είναι χοντροκομμένος!

Σχετικά με τα μυρωδικά και τα παρελκόμενα, απ’ ότι διαπιστώσαμε υπάρχουν δύο σχολές. Η σχολή “less is more”, που θέλει το μπιφτέκι σκέτο, με καθαρό κρέας, κρεμμύδι και λίγο αλατοπίπερο, χωρίς άλλες γεύσεις να επηρεάζουν την γεύση του μπιφτεκιού. Αυτή που υποστηρίζει ότι “more is more”, και προτείνει να βάλουμε στα μπιφτέκια μας διάφορα μπαχαρικά και υλικά. Η αλήθεια είναι πως λίγο μουλιασμένο ψωμί, θα κάνει τον κιμά μας πιο αφράτο! Η επιλογή είναι στο χέρι σας, εμείς είμαστε λίγο παραπάνω φαν του “less is more”.

Αν είσαι του “more is more

προετοιμασία μπέργκερ

Εάν σου αρέσει να παίζεις με τις γεύσεις, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσες να προσθέσεις στον κιμά σου. Δύο κουταλιές της σούπας θυμάρι και μαϊντανό θα προσθέσουν ένα υπέροχο άρωμα. Δύο αυγά θα βοηθήσουν τον κιμά μας να γίνει πιο συμπαγής και αφράτος – το ίδιο θα κάνουν και 50 ml μπίρας. Γενικώς, τα ανθρακούχα ποτά έχουν την ιδιότητα να αλληλοεπιδρούν με την πρωτεΐνη και να μαλακώνουν το κρέας. Μία ακόμη επιλογή είναι να προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος. Θα ανεβάσει τις θερμίδες, αλλά και την ποιότητα της γεύσης επίσης. Άλλα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι: κέτσαπ, ξύδι, worcershire sauce, και ότι άλλο ταιριάζει στις προτιμήσεις σου.

Η εκτέλεση

εκτέλεση

Καταρχάς, θα πρέπει αφού φτιάξουμε το μίγμα μας, να το τοποθετήσουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο, προκειμένου να κρυώσει και να γίνει πιο συμπαγές. Πιάνουμε να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας – προσοχή όχι πολύ – με βρεγμένα χέρια και τα κάνουμε όσο πιο πλατιά γίνεται! Μην επιχειρήσεις να τα αφήσεις χοντρά γιατί θα μαζέψουν και θα γίνουν σαν μπάλες ποδοσφαίρου! Επίσης, καλό είναι να κάνουμε μία λακουβίτσα στη μέση, η οποία θα βοηθήσει τα μπιφτέκια μας να μην ανοίξουν ή κάνουν εξογκώματα.

Στη συνέχεια, τα βάζουμε στο φούρνο ή στη σχάρα για λίγα λεπτά. Εάν πρόκειται για ταψί ή τηγάνι βάζουμε μία σταγόνα λάδι στην κυριολεξία! Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τους δεν τα πειράζουμε καθόλου! Μετά, τα γυρνάμε από την άλλη και τα αφήνουμε επίσης λίγα λεπτά να ψηθούν. Θέλουμε τα μπιφτέκια μας να ψηθούν και να γίνουν “medium well”, που είχαμε και στο χωριό μας! Έτσι, θα κρατήσουν τα υγρά τους και θα βγουν ζουμερά και πεντανόστιμα! Προσοχή επίσης, να μην πιέζεις την άνω πλευρά του μπιφτεκιού κατά το ψήσιμο, γιατί απλά το στραγγίζεις. Μην ξεχάσεις, ένα λεπτό πριν τα αποσύρεις από τη φωτιά, να τοποθετήσεις μία φέτα τυρί πάνω στο κάθε μπιφτέκι, ώστε να λιώσει ωραία.

Τα παρελκόμενα

σπιτικό μπέργκερ

Ε, μια τηγανητή πατάτα τραβιέται με το μπέργκερ! Αν δεν θέλεις τηγανητές και είσαι και λίγο στο πνεύμα της εποχής, προτίμησε να βάλεις στο φούρνο πατάτες baby ολόκληρες, ή να κόψεις τις πατάτες με τη φλούδα τους! Μια σαλατούλα επίσης, θα κάνει το τραπέζι μας λίγο πιο «υγιεινό», ενώ μετά σειρά έχουν τα συστατικά του μπέργκερ μας.

Τα τηγανητά κρεμμύδια είναι απλά απίστευτα και δίνουν μια άλλη γεύση στο σπιτικό μπέργκερ. Κλασικές επιλογές επίσης αποτελούν η κέτσαπ, η μουστάρδα και το μαρούλι. Το τυρί μας, όπως είπαμε το έχουμε προσθέσει ένα λεπτό πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, και έχει λιώσει πάνω στο μπιφτέκι μας. Πίκλες επίσης και μαγιονέζα αποτελούν ωραίες επιλογές. Τέλος, εάν θέλεις να την κάνεις την αμαρτία δυνατά και να το τερματίσεις, τηγάνισε 4 αυγά. Μόλις είναι έτοιμα τα μπέργκερ σου, τοποθέτησε ένα αυγό πάνω σε κάθε μπιφτέκι! Δεν περιγράφω άλλο.

You may also like